Digitala lyftet på Tolvåkerskolan
Efter två år med olika läslyft är nu digitala lyftet i full gång på Tolvåkerskolan. Ca 30 lärare deltar i lyftet i tre olika grupper. Vi läser texter om källkritik och digitala verktyg/lösningar. Därefter diskuterar vi texterna och planerar undervisning utifrån diskussionerna.
Vi började höstterminen med modulen “Kritisk användning av nätet”. Då diskuterades källkritik och tendenser och relevans hos källor. Vi har även gått igenom olika söktekniker och strategier i sökningen. Allt detta behöver vi ständigt visa och lära våra elever. I förra veckan genomförde vi lektioner som alla våra elever i klass sju tog del av. Då fick eleverna träna på smarta sökningar och observera hur mycket bättre träfflistan kan bli om man gör en genomtänkt sökning som matchar det man är ute efter.
Nu har digitala lyftet gått vidare med modulen “Leda och lära i tekniktäta klassrum”. Vi har haft workshops i iMovie och Google formulär. Flera klasser filmar eller spelar in (ljud)diskussioner och uppgifter i olika ämnen. Google formulär kan vara ett bra verktyg för enkla kunskapstest i ex historia. Detta testas just nu på Tolvåker.
Sara Sjöholm, en av deltagarna i digitala lyftet säger så här: “Vi får lära oss om och pratar om nya (digitala) verktyg att använda i undervisningen. Det får genomslag på skolan i och med att vi direkt går ut och testar det i undervisningen. Jag tycker det är bra med lite nya infallsvinklar på olika arbetssätt. Det är intressant att diskutera med lärare från andra ämnesgrupper. Vi kan använda samma metoder fast i olika ämnen. Vi jämför erfarenheter i de olika ämnena och lär från varandra.”
Digitala lyftet fortsätter under vårterminen. Efter jul blir det workshops om olika digitala verktyg som kan användas som responsverktyg i klassrummen.