Digitala prov – Inspera
Efter en varm sommar är hösten här och vi blickar oss i framtiden med möjligheter att öka våra digitala kunskaper inom lärandet. Under våren 2018 har det pågått diskussioner om Skolverkets planer att digitalisera delar av nationella proven under HT18 och VT19. I samband med den diskussionen har man beslutat att ingår i ett pilot-projekt tillsammans med en leverantör som tillhandahåller en tjänst för att skapa digitala prov.
Detta arbete är nu i gång och inom kort framtid kommer alla grundskolans pedagoger får en möjlighet att skapa digitala prov i sin undervisning. Starten i detta arbete var i måndags den 15/10 då ca 20st pedagoger från grundskolan deltog i adminutbildningen tillsammans med Insperas utbildare. Nu är dessa ’adminpedagoger’ i startgroparna för att kunna stödja och hjälpa sina kollegor, som vill testa verktyget, ute i verksamheten.

Inspera verktygets framsida

Geogebra
Ytan ger oss möjlighet att skapa olika typer av frågeställningar och sätta dessa ihop till ett prov. Läraren kan välja från automatiskt rättade uppgifter till manuellt rättade uppgifter, lägga till bilder, ljud och video. Eleverna kan lämna in muntliga svar etc. Många möjligheter för både elever och pedagoger att utveckla det digitala arbetssättet som samtidigt är mycket säker.
Detta kan ses som ett nästa steg att ta eftersom digitala verktyg är redan en naturlig del av lärandet och undervisning. Den digitala miljön utvecklas samtidigt som det finns behov helt enkelt för genomförande prov digitalt.

Insperas olika typer av frågor.
Vi kan skapa säkra prov där läraren väljer att låta eleverna logga in på provet med hjälp av SEB = Safe Exam Browser, när det är aktiverat ser eleverna provmiljön utan möjlighet att använda sin digital verktyg till någonting annat under tiden (möjlighet för s.k. whitelisting finns dvs man kan inkludera webbsidor i provet som går att öppna under provet ifall man så vill som pedagog). Eleverna når sitt prov via sin inloggningssida och ett lösenord som man får från sin lärare och du kan använda t ex iPad eller dator att svara på ett prov som läraren har delat med eleven. Både elever och lärare använder sina Google edu-konton för att logga in på tjänsten.
Insperas verktyg med en mängd olika typer av frågeställningar som man sätter ihop till en uppgiftsgrupp blir grunden till en sammansättning som används sedan som struktur när man aktiverar provet.
Om du är intresserad av att veta mera kan du mejla mig ville.felvin@kavlinge.se så hjälper dig till rätt person på just din skola, vill du ta del av ett demo prov – klicka här.
Det blir ett spännande år att testa verktyget i undervisningen i provsammanhanget och se om det ger oss nya positiva effekter för lärandet.

Prov på Inspera, människokroppen.
Flera länkar som du kan titta ifall du är intresserad:
Demo / Inspirations prov: