Skolbesök på Bowes Primary School
Jag besökte Bowes Primary School i norra London. Skolan är en del av en större skolorganisation, Bowes Learning Alliance. Skolan har bedömts som outstanding i flera år i rad av Englands motsvarighet till Skolinspektionen. Särskilt högt låg skolan i uppförande.

Bowes Primary School – Values.
Bowes värnar högt om sin värdegrund. Bowes konkretiserar sin värdegrund med något som de kallar “Bebowes”. Bilder på dessa figurer sitter överallt på skolan för att påminna eleverna om värdegrunden. Under mitt förra besök på en av Bowes skolor var det något vi tog med oss tillbaka till vår egen skola och samtalade runt. Hur ville vi ha det hos oss? Hur skulle vi uttrycka vår värdegrund så den blev synlig för eleverna?
På Bowes Primary School går elever från 4-års ålder till 12-års ålder. Varje termin har man två större teman. De använder sig av mycket konkret material och bygger lärmiljöer i klassrum och i korridorer som visar vad det pågående temat handlar om. Alla klassrumsdörrar är smyckade med det pågående temat för att väcka diskussion och nyfikenhet bland eleverna. Varje klass väljer sitt eget tema. Därefter tittar lärarna på vilka olika kunskapskrav och förmågor de kan koppla till temat. Man försöker få med så många ämnen som möjligt. Matte och engelska är fristående från temat eftersom de måste läras ut varje år. Skolan arbetar för att eleverna ska känna delaktighet i sitt lärande och låter dem ha inflytande över både innehåll och arbetssätt.

Bowes Primary School – elever.
Eleverna har 1-1 iPad samt tillgång till Macdatorer i klassrummen. Ipaden används i skolan och tas inte hem av eleverna. Några få har tillåtelse att arbeta hemma med sin iPad. Under vårt besök används datorer och iPad i alla klassrum. Även de minsta 4-åringarna arbetar både med iPad och Mac.
I Storbritannien har man programmering (Computing Curricilum) i den nya läroplanen. Läraren jag pratade med tycker att det är viktigt att hänga med när det gäller digital utveckling och framtiden. Skolan har investerat i mycket teknisk utrustning som t. ex 3D skrivare och en 4D creative case.
Under skolbesöket blev jag imponerad över att vi såg 4-åringar som läste och skrev. De digitala verktygen och arbete med papper, penna och sax varvades. Många uppgifter var utformade så eleverna skulle arbeta och lära av varandra. Ljudnivån blev på grund av samtalen stundtals hög men samtidigt gjorde de flesta elever vad de skulle. Barnen var i ett lärande och samspelade med varandra. De lyssnade och hjälpte varandra.
”If you want to travel fast travel alone
If you want to travel far, travel together.” – Bonnie Stewart
Hur öppnar vi upp för ett gott samarbete där alla har en känsla av delaktighet?
Anette Kärne, Skönadalsskolan