Skolutveckling i grundskolan Kävlinge 2017-2020
Under hösten 2017 startar Kävlinge kommun två omfattande skolutvecklingsprocesser med alla kommunens grundskolepedagoger och skolledare i syftet att ytterligare utveckla våra arbetssätt i en digital kollaborativ miljö. Processerna kommer att ha fokus på att både skapa och leda i förändring samt en skolutveckling som ger synbar effekt i varje klassrum.
Skolutvecklingsprocesserna genomförs under perioden 2017-2020 i form av Lärandematrisutbildning kopplat till Handledarutbildning i Lärandematriser, samt en fördjupad skolledarutbildning med fokus på samma område.
Målet är förbättrade elevresultat i kommunen långsiktigt, genom att skapa större förståelse för skolans mål hos såväl elever som lärare. Verktygen som kommer att användas är Lärandematriser och Kunskapsöversikter. Skolperspektivet förskjuts på så sätt från lärarfokus till elevfokus och från bedömningsfokus till lärandefokus. Detta sker genom ett metodiskt kollegialt lärande med ämnesdidaktisk inriktning som genom verktygen leder rakt in i klassrummet för att stödja elevernas lärande.
Om handledarutbildning i Lärandematriser
Handledarutbildningen omfattar 10 heldagar fördelade på fyra träffar, utspridda över fem terminer. Vid en av dagarna närvarar samtliga rektorer för arbete kring LM-processen och målformulering på rektorsnivå. Under hela samarbetet får handledarna stöd av Johan Alm med att leda det kontinuerliga utvecklingsarbetet på de enskilda skolorna, handleda kollegor och tillsammans med skolledare driva och utvärdera processen.
Skolledarutbildning
Skolorna i Kävlinge kommun har under de senaste åren arbetat på flera olika plan och i många olika processer för att öka skolans kvalitet. Man har nu kommit till en punkt där känslan är att man bör samla ihop de processer som pågår samtidigt som man vill utvecklas för att ta nästa steg. Med utgångspunkt från följande tre punkter är målsättningen att få Kävlinges skolor att ta ytterligare ett stort kliv.
- – Att grunda klassrumspraktiken på beprövad erfarenhet och i samklang med relevant forskning. Skolan skall vila på en vetenskaplig grund – men samtidigt visar forskning att lärare generellt är dåliga på att beforska vad det är som verkligen fungerar i klassrummet.
- – Att skapa en utmanande undervisningsmiljö för eleven. Att designa undervisning som utmanar eleven att våga testa och att faktiskt ge sig på uppgifter som på alvar utmanar eleven är en utmaning för pedagogen. I detta ligger det att få lärarna att bli trygga med Skolverkets styrdokument och med bedömning.
- – Att vara i framkanten gällande digitaliserat lärande. Här vill man att samtliga elever skall kunna nyttja digitaliseringens alla möjligheter med allt från individanpassat inkluderat lärande till kollaborativa undervisningsprocesser i ett allt mer globalt samhälle.
- För att lyckas med ovanstående så blir det pedagogiska ledarskapet oerhört viktigt. Lin Educations erfarenhet säger att framgångsrika skolor är skolor med en tydlig vision och en tydlig målbild för vad man faktiskt vill uppnå. Vi lämnar därför följande förslag på processledning och utbildning för i första hand rektorer i Kävlinge kommun. Vissa delar bör kompletteras med andra personer i verksamheten som har ledande roller i den pedagogiska utvecklingen, så som förstelärare, biträdande rektorer osv.
Pedagogisk personal kommer att arbeta med andra ord på bred front, både kollegialt och kollaborativt i dessa processer vilket är möjligt via GSFE (Google Education for School) och ger en insyn på t ex på vårt Lärandematris arbete där alla lärare i grundskolan har tillgång till all material från alla skolor. Transparens och DELA-kultur är viktiga faktorer för utveckling och framgång. Samtidigt finns en till viktig faktor i utvecklingsarbetet och det är långsiktighet, ovannämnda processerna är båda 3 åriga samarbeten med Johan Alm och Lärandematriser samt Johan Unosson som leder skolledarutbildningen från Lin Education. Vi följer fortlöpande med stort intresse dessa processer och kommer skriva mera om utvecklingen här på Pedagog Kävlinge.