Sektor utbildning i Kävlinge är uppdelad i tre verksamheter; förskola, grundskola och lärcentrum. Pedagog Kävlinge webbplatsen kommer belysa alla dessa tre verksamheter i form av blogginlägg, bilder, film och så klart text. Här nedan en förklaring av alla tre verksamhet.
Skolutveckling är en central faktor i alla verksamheter och Pedagog Kävlinge fungerar som kanal utåt för att ge inblick samt belysa goda pedagogiska tankar, exempel och metoder.
Förskola:
Förskolans uppdrag är att lägga grunden för ett livslångt lärande och verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik. Den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i en miljö som utmanar och lockar till lek och lärande.
I Kävlinge kommun finns det 15 kommunala förskolor och 4 förskolor som drivs i enskild regi.
Grundskola:
Skolans uppgift är att under trygga former och i samverkan med föräldrar ge eleverna omsorg och demokratisk fostran. Skolan ska lägga grunden till en kunskapsutveckling och social fostran, som ger beredskap för fortsatta studier, tillträde till arbetslivet och delaktighet i samhällslivet.
Grundskolor i Kävlinge kommun
Lärcentrum:
Lärcentrum är uppdelat i olika verksamheter:
- arbetsmarknadsåtgärder, integration, vägledning, kommunala aktivitetsansvaret, elevhälsa
- vuxenutbildning, introduktionsprogrammen, särskola för vuxna, SFI
- elevhälsa
Andra verksamheter som ingår i Lärcentrum är:
- Uppdragstjänst
- resursskolan Opalen.
(källa: www.kavlinge.se)
IT-stöd i skolan och IT-stödd pedagogik i Kävlinge
Kävlinge kommun vill skapa goda förutsättningar för lärande, där IT-stöd utgör en naturlig del i den pedagogiska verksamheten. Som en del i detta har eleverna i grundskolan fått tillgång till lärplattor och bärbara datorer, och pedagoger och skolledare vidareutbildas i digital kompetens och pedagogik.
Vi strävar efter enkla, effektiva och smidiga lösningar för att kommunicera och samarbeta, och för att kontinuerligt stödja och leda varje elev.
I årskurs 1-9 har varje elev genom personligt lån tillgång till lärplatta eller bärbar dator, det som brukar kallas 1:1 eller ”en-till-en”. För samverkan, delning av skolmaterial och individuellt arbete i respektive ämne använder vi Google Apps for Education, förkortat G-Suite.
De mer formella delarna av uppföljning och dokumentation för varje elev hanterar vi i skolplattformen InfoMentor.
(källa: www.kavlinge.se)